Vättnebacken 4B

Hälsö

Arkitekt:

Under 2014-15 byggde vi Vättnebacken 4B på Hälsö i Göteborgs skärgård. Vi ritade huset med avsikten att det skulle passa in bland den äldre bebyggelsen i området. Vi gick in med inställningen att gediget hantverk står sig och är vackert över tid. Med hustypen har man försökt ta till vara på den gamla byggtraditionen. Man har blandat ny teknik med traditionellt hantverk och snickarglädje. Huset tilldelades Öckerö kommuns byggnadsvårdspris 2016.​

Exteriör

Egentillverkade balkongräcken, spröjsade fönster och takvinklar i oändlighet kännetecknade projektett och satte sin prägel på slutresultatet.

Interiör

Vi har valt att ta med en panoramabild av vardagsrum och kök tillsammans med den platsbyggda trappan som vrider längs den rundade väggen. Invändigt karaktäriseras huset av stuckaturer, takrosetter, körsbärsgolv med golvfrisar,i ask, smidesräcken och ett handgjort kök. Huset försågs med en gammaldags vedspis i köksdelen, öppen spis i vardagsrummet och bakugn i källaren på samma vis som man byggt i generationer före.